Gå direkt till innehåll
Efter flera veckor av ökande sjukfrånvaro är trenden nu bruten. Frånvaron för både sjukdom och VAB har tydligt vänt neråt igen.
Efter flera veckor av ökande sjukfrånvaro är trenden nu bruten. Frånvaron för både sjukdom och VAB har tydligt vänt neråt igen.

Pressmeddelande -

Tydligt trendbrott: Sjukskrivningarna minskar igen

Pressnyhet 220208: Efter flera veckor av ökande sjukfrånvaro är trenden nu bruten. Frånvaron för både sjukdom och VAB har tydligt vänt neråt igen. Sjukfrånvaron är dock fortsatt högre än normalläget. Det visar statistik från Previa Sjuk & Frisk, Sveriges mest omfattande och dagsaktuella statistik- och analysverktyg för kort- och långtidsfrånvaro.

- Det är glädjande att äntligen kunna konstatera ett trendbrott när det kommer till sjukskrivningar. Sjuktalen går nu neråt, även om det fortfarande är en hög sjukfrånvaro som belastar såväl den enskilde som arbetsplatsen, säger Maria Steneskog Nyman, beteendevetenskaplig rådgivare och chef för Previas Sjuk och Frisk-tjänst.

    Diagram 1. Frånvaroanmälningstalet i % per vecka. Medeltal år 2015-2019, år 2020, 2021 samt 2022.

    Statistiken kommer från Previa Sjuk & Frisk som omfattar 156 000 anställda på 410 företag och offentliga organisationer över hela Sverige och avser nya sjuk- och VAB-tillfällen oavsett bransch. Sjuk-, VAB- och friskanmälan görs via telefon eller online och inkluderar sjukvårdsrådgivning och uppföljning av sjukfrånvaro.

    Efter att frånvarotalet stigit brant årets första veckor har den nu tydligt vänt neråt.

    - Den vändning vi ser beror främst på att antalet nya fall som insjuknar i covidrelaterade symtom minskar i antal. Men det är fortfarande så att sett till antalet frånvarotillfällen så står förkylningsbesvär för strax över 50 % av de medicinska besvären hittills under 2022, säger Maria Steneskog Nyman.

    Diagram 2. Frånvaroanmälningstalet i % per vecka. Uppdelat på medicinska besvär samt VAB, övriga orsaker exkluderade. Medeltal år 2013-2019, år 2020, 2021 samt 2022.

    - Både förkylningar och VAB har tydligt vänt neråt. Antal VAB börjar nu hamna på nivåer under normalvärden för denna period på året. Det ska bli intressant att se om förkylningarna kommer att sjunka lika drastiskt eller följa en mer normalkurva nu när restriktioner tas bort och vi ska återgå till ett liv utan pandemi, säger Maria Steneskog Nyman.
     
    För mer information kontakta
    Peter Skald, kommunikationsansvarig, +46 (0)70 413 08 13, peter.skald@previa.se

    Ämnen

    Kategorier


    Falck har bedrivit verksamhet i Sverige sedan 1950 (i Danmark sedan 1906), och är majoritetsägt av Lundbeck Foundation. Under de senaste fyra åren har stiftelsen delat ut cirka 2,1 miljarder kronor till forskning inom ”Health and Life Sciences”. I Falckkoncernen ingår AB Previa som är Sveriges ledande företag inom företagshälsa. 

    Falck har visionen att vidareutveckla verksamheten som arbetar på bred front med assistans, vård och hälsa, beredskap, räddning och rehabilitering. Genom alla affärsområden löper en gemensam vilja att hjälpa människor som en röd tråd.

    Kontakter

    Peter Skald

    Presskontakt Kommunikationsansvarig Falck Hälsa och arbetsliv (fd Previa) 070-413 08 13

    Välkommen till Falck Sverige!

    Med 1 000 experter på närmare 100 enheter över hela landet är Falck Sveriges mest kompletta leverantör av tjänster inom hälsa och arbetsliv. Vi erbjuder företagshälsovård, kris- och personalstöd, omställnings- och karriärtjänster samt primärvård och hälsotjänster för privatpersoner. Våra tjänster inom hälsa och arbetsliv når 1,2 miljoner människor över hela Sverige och bidrar till ett hållbart arbetsliv och privatliv för alla.

    Sveriges största företagshälsa Previa har ingått i Falck-gruppen sedan 2014. I januari 2023 upphörde Previa helt som namn och varumärke, och tidigare Previa går numera helt under varumärket Falck.

    Läs mer på falcksverige.se

    Falck Sverige

    Falck
    106 54 Stockholm
    Sverige