Gå direkt till innehåll
Svenska Nationella Högisoleringsambulansen är invigd

Pressmeddelande -

Svenska Nationella Högisoleringsambulansen är invigd

Idag invigdes den nya svenska högisoleringsambulansen. Invigde gjorde landstingsstyrelsens ordförande (S) Mats Johansson, vd för Falck Emergency i Sverige Sven Engquist, ansvarig för högisoleringsambulansen i Linköping H-G Magnusson, chef för ambulansen, landstinget i Östergötland, Erik Freiholtz, och landstingsstyrelsens vice ordförande (MP) Margareta Fransson.

- Jag är stolt över att vi har en sjukvård med så hög kvalitet. Nu förstärks den bilden med den här ambulansen. Det är ett stort steg, den här ambulansen är världsunik. Med den här flyggodkända ambulansen har vi nu förmågan att transportera svårt sjuka patienter på ett säkert sätt och tryggt sätt. Den andra vinsten är att vi ger våra medarbetare i vården bra förutsättningar, säger Mats Johansson, landstingsstyrelsens ordförande.

- Vi är oerhört tacksamma för att vi har fått det här uppdraget av landstinget. Det är faktiskt inte bara ett fordon, det har en mängd specialutrustning också. Dessutom finns en fantastisk kompetens hos personalen, säger Sven Engquist, vd Falck Emergency i Sverige.

- Att vi har kommit såhär långt är tack vare ett oerhört gott samarbete mellan många aktörer, myndighet, landsting, utförare och inte minst kunskapen från vårdens medarbetare. Det är det som har gjort det här möjligt, säger Mats Johansson.

Fakta SNHIA
2000 fick landstinget i Östergötland uppdraget av Socialstyrelsen att ta fram ett koncept där man kunde transportera högisoleringspatienter på ett säkert sätt. Falck, som är en av ambulansentreprenörerna i Östergötland, ansvarar sedan dess för högisoleringsambulansen som är en nationell resurs. Ambulansen är flyggodkänd och kan transporteras i ett Herculesplan där vård av patient kan ske under hela transporten. Personalen som arbetar inne hos patienten är skyddad från smitta bland annat genom användning av särskild skyddsutrustning med vätskeavstötande dräkt. Patienten transporteras sedan till Högisoleringsenheten på Infektion, Universitetssjukhuset i Linköping.   


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Falck har bedrivit verksamhet i Sverige sedan 1950, (i Danmark sedan 1906) och är nordens största entreprenör i personvårds- och räddningstjänster hos såväl myndigheter som företag.

Falck har visionen att utveckla en betydande internationell verksamhet som arbetar på bred front med assistans, vård och hälsa, beredskap, räddning och rehabilitering. Genom alla affärsområden löper en gemensam vilja att hjälpa folk som en röd tråd.


Kontakter

Cecilia Boija

Presskontakt Kommunikationschef, Falck Emergency 0733018765

Sandra Ahlstrand

Presskontakt Kommunikatör Falck Hälsa och arbetsliv +46‭706358962

Peter Skald

Presskontakt Kommunikationsansvarig Falck Hälsa och arbetsliv (fd Previa) 070-413 08 13

Välkommen till Falck Sverige!

Falck värnar människors liv och hälsa. Med våra insikter och tjänster vill vi skapa ett hållbarare och hälsosammare arbets- och privatliv samt förebygga olyckor innan de sker. Genom nya lösningar bidrar vi till omställningen av svensk hälso- och sjukvård samt arbetsliv.

Falck Sverige
Falck
106 54 Stockholm
Sverige