Pressmeddelande -
Ökat intresse för ambulanssjukvården – nationell satsning har gett resultat
För att säkra bemanningen inför den kommande sommaren har Falck i år gjort en omfattande rekryteringssatsning. Ett arbete som gett resultat, allt fler visar nu intresse för att börja arbeta inom ambulanssjukvården.
Sommaren är alltid en utmaning för vården i Sverige. Det råder en generell brist på specialistutbildade sjuksköterskor och det påverkar alla arbetsgivare inom vården. För att skapa bästa möjliga situation inför kommande sommar men också säkra arbetskraft på längre sikt har Falck därför tagit initiativ till en omfattande utbildnings- och rekryteringssatsning.
- Det här är ju ett nationellt samhällsproblem men vi har inte tid att bara vänta på att någon annan ska agera. Vi har istället ställt oss frågan: vad kan vi göra annorlunda för att attrahera fler medarbetare till oss? Säger, Sven Engquist, vd Falck Emergency.
Förutom att Falck började med rekryteringsarbetet inför kommande sommar betydligt tidigare än innan, redan i september 2014, har man gjort en rad andra åtgärder.
- Vi har bland annat gjort en omfattande målgruppsanalys och tagit fram mer riktade erbjudanden till olika målgrupper. Vi har även skapat mer flexibla lösningar och arbetsscheman med t.ex. anpassade villkor för långpendlare. Dessutom har vi gjort en omfattande rekryteringssatsning mot Finland där det råder överskott på sjuksköterskor. Vi har redan nu ett flertal medarbetare därifrån klara och ytterligare medarbetare är på väg in, berättar Sven Engquist.
Succéstart för ny utbildning
Att arbeta kortsiktigt för att säkerställa bemanningen över sommaren är viktigt men att även jobba långsiktigt för att säkerställa sjuksköterskekompetensen generellt är minst lika viktigt. Förra året ställdes ambulanssjuksköterskeutbildningen på Lunds universitet in, något som drabbade ambulanssjukvården hårt. Under året har Falck fört en intensiv dialog med Lunds universitet och Vårdförbundet Skåne och universitetet har nu beslutat att åter starta utbildningen från 2015. Dessutom startade Falck, tillsammans med andra vårdgivare och u tbildningsinstitutet Medlearn, för två år sedan, i samråd med Fackförbundet Kommunal, en utbildning för Ambulanssjukvårdare. Utbildningen är 1-årig och klassas som Yrkeshögskole-utbildning, samtliga examinerade från första kullen har fått arbete i ambulanssjukvården. Andra kullen på ca 15 personer utexamineras i vår.
- Med tanke på att det råder en brist på sjuksköterskor är det viktigt att vi tar ansvar och bygger för framtiden. Även om det fortfarande finns en stor brist på specialistutbildade sjuksköterskor kan vi med denna utbildning bidra till att säkra kompetensen för ambulanssjukvårdare, säger Sven Engquist.
För mer information, kontakta:
Lotta Smith, Kommunikationsansvarig Falck Sverige: 073-3730112
Falck har bedrivit verksamhet i Sverige sedan 1950 (i Danmark sedan 1906), och är idag majoritetsägt av Lundbeck Foundation.Under 2013 delade stiftelsen ut cirka 460 miljoner kronor till forskning inom ”Health and Life Sciences”.
Falck har visionen att vidareutveckla verksamheten som arbetar på bred front med assistans, vård och hälsa, beredskap, räddning och rehabilitering. Genom alla affärsområden löper en gemensam vilja att hjälpa människor som en röd tråd.
Ämnen
Falck har bedrivit verksamhet i Sverige sedan 1950, (i Danmark sedan 1906). Under mer än 100 år har uppdraget för Falck varit att förebygga olyckor, sjukdom och nödsituationer, att ge snabb professionell hjälp åt dem som råkat illa ut samt rehabilitera sjuka och skadade. Genom alla affärsområden löper en gemensam vilja att hjälpa människor som en röd tråd.
Falck är majoritetsägt av Lundbeck Foundation. Under de senaste fyra åren har stiftelsen delat ut cirka 2,1 milkjarder kronor till forskning inom ”Health and Life Sciences”.
Vi är stolta över att ha ansvar för verksamheter som är så nära människors vardag och som representerar en grundläggande trygghet för alla i vårt samhälle. Det är ett ansvar som vi har lång erfarenhet av att axla.