Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Kollegans liv räddades med Falck Hjärtstartare!


På Göteborgsverkstaden Atlet faller en av de anställda plötsligt ihop i hjärtstillestånd. Någon minut senare hittar kollegorna honom på golvet i verkstaden. De vet inte hur länge han har legat där, men det finns ingen tid att förlora.

 
Lyckligtvis är den här arbetsplatsen utrustad med Falck Hjärtstartare och personalen är utbildad på Hjärt- och lungräddning (HLR). Atlets första hjälpen grupp som finns på företaget sedan 15 år tillbaka larmas och är snabbt på plats. De påbörjar omedelbart HLR. Ytterligare en person i första hjälpen gruppen larmas som direkt kommer springande med Falck Hjärtstartare.

 
En av kollegorna öppnar hjärtstartaren och följer de instruktioner som maskinen ger. Hjärtstartaren ger en stöt varvat med att kollegorna gör HLR. Hjärtstartaren säger till då man skall avbryta HLR och ge en stöt. Maskinen analyserar situationen och meddelar antingen att HLR skall återupptas eller ge en defibrillering igen. Man vet att endast 5 % av alla som drabbas av hjärtstillestånd överlever och att de första sekunderna är absolut avgörande. Både nationella och internationella riktlinjer rekommenderar att HLR påbörjas inom en minut efter hjärtstoppet och att hjärtstartare börjar användas inom fem minuter. Om dessa kriterier uppfylls kan mellan 50 och 75 procent av de drabbade räddas till livet. Hjärt- och lungräddning syresätter blodet och säkerställer att cirkulationen av blodet upprätthålls och att hjärnan inte tar skada. Men det återstartar inte ett hjärta som stannat, det måste en hjärtstartare göra. Kollegan med hjärtstopp får totalt tre stötar. Då ambulansen kommer fram tar de över. Han klarade sig bra och kom tillbaka till jobbet inom kort igen.


Atlet AB är en av många arbetsplatser som länge har varit en hjärtsäker arbetsplats. Sedan april 2012 har man utökat detta och investerat i en Falck Hjärtstartare samt gruppkurs inom HLR. Ett beslut som de idag är väldigt glada för.


- En verkstad består ofta av stora tunga maskiner. Denna verkstad hade även en liten lätt maskin som förändrade livet för en enskild människa. Varje år avlider motsvarande en mindre svensk stad av hjärtstopp. Det är oacceptabelt. Med Falck Hjärtstartare vill vi ändra på detta! säger Falcks marknadsdirektör Christian Munk.


I samband med att Falcks kunder börjar abonnera på en hjärtstartare erbjuder man ett helhetskoncept med en certifierad utbildning i hjärt- och lungräddning, ett generöst serviceavtal för hjärtstartaren samt eftervård i form av stödsamtal med psykolog. Falck menar att deras uppdrag inte tar slut efter att de har utrustat arbetsplatsen med en hjärtstartare, snarare har det precis påbörjats. Efter att man varit med om ett hjärtstopp hamnar många människor i situationen att man undrar varför det blev som det blev, hur det kom sig att man överlevt och vad som händer nu och i framtiden.

 
Falcks synsätt är att vara människor som hjälper människor vilket genomsyrar hela verksamheten. Falck jobbar aktivt för att fler människor ska ha tillräckliga kunskaper och förutsättningar för att kunna hjälpa alla medmänniskor i ett livsavgörande ögonblick där varje minut räknas.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Cecilia Boija

Presskontakt Kommunikationschef, Falck Emergency 0733018765

Sandra Ahlstrand

Presskontakt Kommunikatör Falck Hälsa och arbetsliv +46‭706358962

Peter Skald

Presskontakt Kommunikationsansvarig Falck Hälsa och arbetsliv (fd Previa) 070-413 08 13

Välkommen till Falck Sverige!

Falck värnar människors liv och hälsa. Med våra insikter och tjänster vill vi skapa ett hållbarare och hälsosammare arbets- och privatliv samt förebygga olyckor innan de sker. Genom nya lösningar bidrar vi till omställningen av svensk hälso- och sjukvård samt arbetsliv.

Falck Sverige
Falck
106 54 Stockholm
Sverige