Gå direkt till innehåll
Uppgången av sjukfrånvaro har gått snabbt de senaste veckorna.
Uppgången av sjukfrånvaro har gått snabbt de senaste veckorna.

Pressmeddelande -

Hög sjuktopp präglar slutet av arbetsåret

20231211: Efter en sjukskrivningstrend under hösten som stadigt pekat uppåt, har vi nu nått årets toppnotering av sjukskrivningar och VAB. Trenden följer det nya mönstret vi sett efter pandemin där den traditionella sjuktoppen i februari ersatts med en ny topp i december. Det visar färska siffror från Falck Sjuk & Frisk, det mest omfattande och aktuella verktyget för analys av frånvarostatistik i Sverige.

- Före pandemin var februari ständigt den månaden på året som innehade de högsta sjuktalen. Nu ser vi för tredje året i rad en annan trend, att den högsta sjuktoppen infunnit sig i december, säger Maria Steneskog Nyman, beteendevetenskaplig rådgivare och chef för Falcks Sjuk & Frisk-tjänst.

    Diagram 1. Frånvaroanmälningstalet i % per vecka under 2023.

    Statistiken kommer från Falck Sjuk & Frisk som omfattar 155 000 anställda på 450 företag och offentliga organisationer över hela Sverige och avser nya sjuk- och vab-tillfällen oavsett bransch. Sjuk-, vab- och friskanmälan görs via telefon eller online och inkluderar sjukvårdsrådgivning och uppföljning av sjukfrånvaro.

    Uppgången av sjukfrånvaro har gått snabbt de senaste veckorna. Frånvarotalet är dock ännu inte i nivå med de toppar som syntes 2021 och 2022. Vi ser även denna vecka ett första tecken på avstanning av den stigande kurvan.

    - Vi fortsätter ha ett högt inflöde av sjukskrivningar. Men förhoppningsvis har vi ändå landat på en platå med nedåtgående trend inför julledigheter vad gäller nyinsjuknade. I bästa fall innebär det att vi då inte når de höga sjuktalen som präglat slutet av december de senaste två åren, säger Maria Steneskog Nyman.

      Diagram 2. Frånvaroanmälningstalet i % per vecka. Medeltal år 2015-2019, år 2020, 2021, 2022 samt 2023.

      Från novemberlovet, vecka 44, har sjukfrånvaron inom ett flertal orsaker stigit kraftigt. Förkylningsbesvär och VAB är de orsaker som leder till mest frånvaro. Influensa är dock den orsak som ökat mest mellan vecka 44-49.

      - De som kontaktar oss nu uppger i hög omfattning feber, hosta och halsont, en hel del med diagnostiserad covid, men även en hel del som uppger att de tror att de har covid. Och med tanke på vilka symtom som beskrivs av dem som kontaktar oss så vågar vi påstå att det är Covid som många gånger gömmer sig i frånvaroorsakerna, säger Maria Steneskog Nyman.

        Enbart mellan vecka 44 och 49 har influensabesvär ökat med över 100 procent. Förkylningsbesvär har under samma tid ökat med 30 procent och VAB med 45 procent, medan frånvaroanmälningar för huvudvärk har minskat något. Magsjukebesvär har ökat med hela 83 %, dock från låga nivåer. Den generella ökningen av antal sjukfrånvaroärenden har under samma period varit 34 procent.

        Diagram 3. Frånvaroanmälningstal i procent per frånvaroorsak. Fem vanligaste frånvaroorsakerna.

        För mer information kontakta 
        Peter Skald, kommunikationsansvarig
        +46 (0)70 413 08 13
        peter.skald@falcksverige.se

        Sandra Ahlstrand, kommunikatör
        +46 (0)70 635 89 62
        sandra.ahlstrand@falcksverige.se

        Ämnen

        Kategorier


        Med 1 000 experter på närmare 100 enheter över hela landet är Falck Sveriges mest kompletta leverantör av tjänster inom hälsa och arbetsliv. Vi erbjuder företagshälsovård, kris- och personalstöd, omställnings- och karriärtjänster samt primärvård och hälsotjänster för privatpersoner.

        Sveriges största företagshälsa Previa har ingått i Falck-gruppen sedan 2014. I januari 2023 upphörde Previa helt som namn och varumärke, och tidigare Previa går numera nu helt under varumärket Falck.

        Läs mer på falcksverige.se

        Kontakter

        Peter Skald

        Presskontakt Kommunikationsansvarig Falck Hälsa och arbetsliv (fd Previa) 070-413 08 13

        Relaterat innehåll

        Välkommen till Falck Sverige!

        Falck värnar människors liv och hälsa. Med våra insikter och tjänster vill vi skapa ett hållbarare och hälsosammare arbets- och privatliv samt förebygga olyckor innan de sker. Genom nya lösningar bidrar vi till omställningen av svensk hälso- och sjukvård samt arbetsliv.

        Falck Sverige
        Falck
        106 54 Stockholm
        Sverige