Gå direkt till innehåll
Falck Vägassistans bidrar till en bättre samhällsekonomi

Pressmeddelande -

Falck Vägassistans bidrar till en bättre samhällsekonomi

Enligt Trafikverket kostar ett stopp i Stockholmstrafiken cirka 360 000 kronor i timmen. Med hjälp av Falck Vägassistans kan kostnaden för stopp i Stockholmstrafiken minska, och en bättre samhällsekonomi kan uppnås.

I Stockholmstrafiken är ett oplanerat stopp inte bara farligt för den drabbade, som riskerar att bli påkörd, det orsakar snabbt köer med risk för olyckor som följd. Vägassistans är en förlängd arm åt räddningstjänst, polis och ambulans.

Falck ansvarar för Vägassistans i Stockholm på uppdrag av Trafikverket. Falck Vägassistans stora gula fordon känns lätt igen i trafiken. Bilarna finns på de större trafiklederna och i tunnlarna i staden för att minska störningarna i Stockholmstrafiken. Arbetet innebär såväl att assistera vid ett motorhaveri som att göra en första insats vid en olycksplats.

De specialbyggda fordonen larmas ut av Trafik Stockholm, som i sin tur får in ärenden via exempelvis SOS Alarm, LKC (polisens länskommunikationscentral) och privatpersoner. Men även via trafikkameror. För att fordonen snabbt ska komma fram till en händelse i tunnelsystemen, som är extra känsliga vid händelse, har de blåljustillstånd.

- Våra vägassistansbilar är ständigt rullande i Stockholm City och en radie på cirka två mil. De står sällan och väntar på larm vid någon station, utan är ständigt rörliga. Det gör att de ofta är först på plats när något händer, säger Nadine Seveli, chef Falck Vägassistans.

En allt tuffare trafiksituation ökar antalet uppdrag

Under 2014 hade Vägassistans cirka 8 000 uppdrag i Stockholm. Denna siffra förväntas dock öka under 2015.

- Trycket i trafiken blir allt tuffare och det märker vi också av. Det gör att våra insatser blir allt viktigare för trafikanternas framkomlighet, säger Nadine Seveli.

Målet för Vägassistans är även att minska insatstiden, från det att man tar emot ett uppdrag till dess att man ska vara på plats.

- Under 2015 siktar vi på att få ner våra insatstider från tidigare ca 12 minuter i snitt på vägnätet, till 11 minuter och det är ungefär de insatstiderna vi har i dagsläget, säger Nadine Seveli.

Utvärderingar visar på nytta för samhällekonomi

Tidigare utvärderingar som Trafikverket låtit genomföra visar att Vägassistans bidrar med en extremt hög samhällsekonomisk lönsamhet. Vägassistans har en NNK (nettonyttjandeutvärderingskvot) på cirka 5.

- Det är ett extremt högt värde, ett värde över 0 är lönsamt. Redan 1 brukar anses som mycket lönsamt. Det visar att vi gör en stor nytta för samhället. Det är vi stolta över att kunna bidra till. Vi har i dagsläget sex bilar som trafikerar Stockholm. Med ytterligare bilar över en större geografisk yta skulle vi kunna göra ännu större nytta, säger Nadine Seveli.

Förutom den samhällsekonomiska lönsamheten finns ytterligare fördelar med vägassistansverksamheten, som till exempel förbättrad trafiksäkerhet, bland annat genom snabbare hantering av olyckor och även reducerad risk för följdolyckor, ett bra omhändertagande av trafikanter i samband med trafikolyckor samt att Vägassistans bidrar med värdefull information till Trafik Stockholms trafikcentral.

För mer information, kontakta:

Nadine Seveli, chef Falck Vägassistans:073-312 11 51
Lotta Smith, Kommunikationsansvarig Falck Sverige: 073-3730112

Falck har bedrivit verksamhet i Sverige sedan 1950 (i Danmark sedan 1906), och är idag majoritetsägt av Lundbeck Foundation.Under 2013 delade stiftelsen ut cirka 460 miljoner kronor till forskning inom ”Health and Life Sciences”.

Falck har visionen att vidareutveckla verksamheten som arbetar på bred front med assistans, vård och hälsa, beredskap, räddning och rehabilitering. Genom alla affärsområden löper en gemensam vilja att hjälpa människor som en röd tråd.

Ämnen


Falck har bedrivit verksamhet i Sverige sedan 1950, (i Danmark sedan 1906). Under mer än 100 år har uppdraget för Falck varit att förebygga olyckor, sjukdom och nödsituationer, att ge snabb professionell hjälp åt dem som råkat illa ut samt rehabilitera sjuka och skadade. Genom alla affärsområden löper en gemensam vilja att hjälpa människor som en röd tråd.

Falck är majoritetsägt av Lundbeck Foundation. Under de senaste fyra åren har stiftelsen delat ut cirka 2,1 milkjarder kronor till forskning inom ”Health and Life Sciences”.

Vi är stolta över att ha ansvar för verksamheter som är så nära människors vardag och som representerar en grundläggande trygghet för alla i vårt samhälle. Det är ett ansvar som vi har lång erfarenhet av att axla.

Kontakter

Cecilia Boija

Presskontakt Kommunikationschef, Falck Emergency 0733018765

Sandra Ahlstrand

Presskontakt Kommunikatör Falck Hälsa och arbetsliv +46‭706358962

Peter Skald

Presskontakt Kommunikationsansvarig Falck Hälsa och arbetsliv (fd Previa) 070-413 08 13

Välkommen till Falck Sverige!

Falck värnar människors liv och hälsa. Med våra insikter och tjänster vill vi skapa ett hållbarare och hälsosammare arbets- och privatliv samt förebygga olyckor innan de sker. Genom nya lösningar bidrar vi till omställningen av svensk hälso- och sjukvård samt arbetsliv.

Falck Sverige
Falck
106 54 Stockholm
Sverige