Gå direkt till innehåll
Falck inviger Svenska Nationella Högisoleringsambulansen

Pressmeddelande -

Falck inviger Svenska Nationella Högisoleringsambulansen

Foto: FMV TQE

Svenska Nationella Högisoleringsambulansen (SNHIA) är en nationell resurs som på ett säkert sätt kan transportera patienter med allvarliga smittsamma sjukdomar. Falck inviger nu en ny en ny flyggodkänd ambulans som har beredskap att transportera hem patienter från bland annat ebola-drabbade länder.  

Tisdagen den 4 november inviger landstingsråd Mats Johansson och Sven Engquist, vd Falck Emergency, Svenska Nationella Högisoleringsambulansen (SNHIA) i Linköping.  SNHIA är en nationell resurs som Falck, på uppdrag av landstinget i Östergötland, ansvarar för och som kan användas för att transportera personer som har utsatts för mycket smittsamma sjukdomar med allvarliga symtom och med stor dödlighet, till exempel Ebola. Ambulansen är flyggodkänd och kan transporteras i ett Herculesplan där vård av patient kan ske under hela transporten.

- Det är en fruktansvärd situation som nu har uppkommit i Västafrika. Det är bra att den svenska staten har valt att ha en beredskap i form av bland annat en högisoleringsambulans. Som en av ambulansentreprenörerna i Östergötland har Falck uppdraget att ansvara för högisoleringsambulansen och med den nya ambulansen som vi nu inviger får vi en modern och patientsäker transport av personer som behöver den hjälpen, och också en möjlighet att vårda patienter under färd till Sverige, säger Sven Engquist, vd Falck Emergency.

Fakta SNHIA
2000 fick landstinget i Östergötland uppdraget av Socialstyrelsen att ta fram ett koncept där man kunde transportera högisoleringspatienter på ett säkert sätt. Falck, som är en av ambulansentreprenörerna i Östergötland, ansvarar sedan dess för högisoleringsambulansen som är en nationell resurs. Ambulansen är flyggodkänd och kan transporteras i ett Herculesplan där vård av patient kan ske under hela transporten. Personalen som arbetar inne hos patienten är skyddad från smitta bland annat genom användning av särskild skyddsutrustning med vätskeavstötande dräkt. Patienten transporteras sedan till Högisoleringsenheten på Infektion, Universitetssjukhuset i Linköping.  

För ytterligare information, kontakta:
Per Ryding, Biträdande Verksamhetschef Falck Ambulans Östergötland: 073-3732949  
Lotta Smith, Kommunikationsansvarig Falck Sverige: 073-3730112


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Falck har bedrivit verksamhet i Sverige sedan 1950, (i Danmark sedan 1906) och är nordens största entreprenör i personvårds- och räddningstjänster hos såväl myndigheter som företag.

Falck har visionen att utveckla en betydande internationell verksamhet som arbetar på bred front med assistans, vård och hälsa, beredskap, räddning och rehabilitering. Genom alla affärsområden löper en gemensam vilja att hjälpa folk som en röd tråd.


Kontakter

Cecilia Boija

Presskontakt Kommunikationschef, Falck Emergency 0733018765

Sandra Ahlstrand

Presskontakt Kommunikatör Falck Hälsa och arbetsliv +46‭706358962

Peter Skald

Presskontakt Kommunikationsansvarig Falck Hälsa och arbetsliv (fd Previa) 070-413 08 13

Välkommen till Falck Sverige!

Falck värnar människors liv och hälsa. Med våra insikter och tjänster vill vi skapa ett hållbarare och hälsosammare arbets- och privatliv samt förebygga olyckor innan de sker. Genom nya lösningar bidrar vi till omställningen av svensk hälso- och sjukvård samt arbetsliv.

Falck Sverige
Falck
106 54 Stockholm
Sverige