Gå direkt till innehåll
Falck tipsar – Inta det norrländska lugnet när du ska på sportlov

Pressmeddelande -

Falck tipsar – Inta det norrländska lugnet när du ska på sportlov

Problem med att starta bilen eller att bli ståendes vid sidan av vägen är inte ett bra sätt att börja skidsemestern på. Men med rätt förberedelser kan du undvika många av de utmaningar du riskerar vid kyla och snöfall.

Vi är mitt uppe i sportlovssäsongen och många hoppas på ett riktigt vinterväder under sin ledighet. Med kyla och snöfall ökar också alltid samtalen in till Falck Räddningscentral. Våra bärgare rycker ut för att hjälpa till med framförallt avåkningar och starthjälp under den kalla årstiden. Snön lyser dock med sin frånvaro i stora delar av landet och många sportlovslediga ger sig ut på vägarna för en fjällsemester för att hitta snö och kyla, där också antalet bärgningar ökar kraftigt under sportlovsveckorna.

Våra bärgare i norr märker dessa veckor av att många familjer söderifrån väljer att köra upp till fjällen för att ge sig ut i backarna. På många sätt, och kanske framförallt temperaturmässigt, är det stor skillnad på till exempel Stockholm, Linköping, Malmö och Åre. Det är inte ovanligt att temperaturen nattetid kryper ned till -20 grader. Om man då sätter på en dieselvärmare som drar ström är risken stor att batteriet i bilen dör. Och det får man ingen varning på innan det är för sent. Det är också viktigt att vara förberedd på att man kan få tillbringa tid i kylan.

- Generellt kan man säga att det alltid är viktigt att vara ute i god tid och ta det lugnt i trafiken. Det är bättre att komma fram lite senare än att jäkta. Fjällen finns kvar. Bra däck är också viktigt. Se också till att ha ett fräscht batteri och det är också bra att ha reflexväst och varma kläder lättillgängligt i bilen om man skulle bli stående i kylan, säger Denny Ullberg, Falckbärgare.

En annan sak våra bärgare i norr tycker sig se är att när antalet besökare ökar i fjällen under sportlovsveckorna ökar också bilisternas hastigheter. En stress för att man behöver komma fram fort kan skapa problem med avåkningar och annat. Ett tips är därför att ha den mer norrländska inställningen till besvärligt väglag:

- Våra bärgare brukar säga att ”Här uppe tar vi det lugnt. Är det halt eller besvärligt väder på annat sätt skjuter man fram det man ska göra en halvtimme”, säger Sofia Opitz, Marknadschef Falck.

För mer information, kontakta: Lotta Smith, Kommunikationsansvarig Falck: 073-3730112 


Falck har bedrivit verksamhet i Sverige sedan 1950, (i Danmark sedan 1906). Under mer än 100 år har uppdraget för Falck varit att förebygga olyckor, sjukdom och nödsituationer, att ge snabb professionell hjälp åt dem som råkat illa ut samt rehabilitera sjuka och skadade. Genom alla affärsområden löper en gemensam vilja att hjälpa människor som en röd tråd.

Falck är majoritetsägt av Lundbeck Foundation. Under de senaste fyra åren har stiftelsen delat ut cirka 2,1 milkjarder kronor till forskning inom ”Health and Life Sciences”.

Vi är stolta över att ha ansvar för verksamheter som är så nära människors vardag och som representerar en grundläggande trygghet för alla i vårt samhälle. Det är ett ansvar som vi har lång erfarenhet av att axla.

Kontakter

Cecilia Boija

Presskontakt Kommunikationschef, Falck Emergency 0733018765

Sandra Ahlstrand

Presskontakt Kommunikatör Falck Hälsa och arbetsliv +46‭706358962

Peter Skald

Presskontakt Kommunikationsansvarig Falck Hälsa och arbetsliv (fd Previa) 070-413 08 13

Välkommen till Falck Sverige!

Falck värnar människors liv och hälsa. Med våra insikter och tjänster vill vi skapa ett hållbarare och hälsosammare arbets- och privatliv samt förebygga olyckor innan de sker. Genom nya lösningar bidrar vi till omställningen av svensk hälso- och sjukvård samt arbetsliv.

Falck Sverige
Falck
106 54 Stockholm
Sverige