Gå direkt till innehåll
Falck bidrar till en bättre krishantering i Nederländerna

Pressmeddelande -

Falck bidrar till en bättre krishantering i Nederländerna

I Nederländerna måste varje regions krisledningssystem utvärderas vart fjärde år. I april fick Falck förtroendet att genomföra en stor övning med 19 myndigheter och organisationer, i syfte att utvärdera hur en större kris hanteras och upptäcka eventuella brister. Tack vare Falck Crisis Training uppnåddes en revolutionerande snabb utvärdering.

I regionen Limburg Noord svämmar floden Maas över med 1,5 meter. Till en början var översvämningen blygsam men snart eskalerade översvämningen och krisen var ett faktum. Som tur var bara ett övningsscenario men ett trovärdigt sådant då det i Nederländerna är en stor nationell utmaning att hantera vattennivån. Det ville Limburg Noord-regionen testa att man kunde klara av. Totalt sträckte sig övningen över fyra dagar, med 19 myndigheter och organisationer inblandade.

- Det som var revolutionerande i den här övningen var hur snabbt den kunde utvärderas. När en liknande övning genomfördes för fyra år sedan tog det ett år att få fram utvärderingen och få ett slutligt resultat. Vi hade en utvärdering klar varje eftermiddag och hela sammanställningen var klar klar efter ett par dagar. Vi märkte verkligen att vårt system och sätt att hantera detta gav ett stort mervärde för Limburg Noord regionen, säger Henrik Engqvist, Räddningstjänstchef på Falck.

Under övningen studerades varje organisations (polis, räddningstjänst, ambulans och andra verksamheter och myndigheter) arbete och utvärderdering skedde både på organisationsnivå och på en övergripande nivå. Även hela krisledningssystemet utvärderades.

När övningen avslutades tog det 25 minuter att exportera alla resultat till tillgängliga rapporter. Tack vare Falck’s system kunde alla observationer tolkas snabbt och det resulterade i den snabbaste utvärderingsrapporten någonsin till de nederländska kontrollmyndigheterna.

- Tack vare vårt avancerade system har vi nu tillsammans med regionen kunna säkerställa att de är förberedda på en kris av den här storleken. Att vi också kan ge dem utvärderingen och resultatet så snabbt känns extra bra. Får du reda på dina brister efter ett år har du förlorat ett helt år på åtgärder för att jobba för ett säkrare samhälle. Då har du inget utrymme att agera på. Får du reda på en brist omedelbart kan du åtgärda den, då är du medelbart beredd om något skulle hända. Det innebär en stor trygghet för samhället och för invånarna, säger Henrik Engqvist.

Fakta Falck Crisis Training
Falck Crisis Training är en träningsfilosofi som fokuserar på upplevelsebaserad inlärning med direkt och precis återkoppling mot uppställda mål. Ett samarbete mellan Falck och Saab, som inkluderar avancerad träningsteknik och en gedigen erfarenhet från blåljusverksamhet och krishantering, skapar de bästa förutsättningarna för detta arbete.

För mer information, kontakta:

Henrik Engqvist, Räddningstjänstchef Falck: 073-3128059
Lotta Smith, Kommunikationsansvarig Falck: 073-3730112

Falck har bedrivit verksamhet i Sverige sedan 1950 (i Danmark sedan 1906), och är idag majoritetsägt av Lundbeck Foundation.Under 2013 delade stiftelsen ut cirka 460 miljoner kronor till forskning inom ”Health and Life Sciences”.

Falck har visionen att vidareutveckla verksamheten som arbetar på bred front med assistans, vård och hälsa, beredskap, räddning och rehabilitering. Genom alla affärsområden löper en gemensam vilja att hjälpa människor som en röd tråd.

Ämnen


Falck har bedrivit verksamhet i Sverige sedan 1950, (i Danmark sedan 1906). Under mer än 100 år har uppdraget för Falck varit att förebygga olyckor, sjukdom och nödsituationer, att ge snabb professionell hjälp åt dem som råkat illa ut samt rehabilitera sjuka och skadade. Genom alla affärsområden löper en gemensam vilja att hjälpa människor som en röd tråd.

Falck är majoritetsägt av Lundbeck Foundation. Under de senaste fyra åren har stiftelsen delat ut cirka 2,1 milkjarder kronor till forskning inom ”Health and Life Sciences”.

Vi är stolta över att ha ansvar för verksamheter som är så nära människors vardag och som representerar en grundläggande trygghet för alla i vårt samhälle. Det är ett ansvar som vi har lång erfarenhet av att axla.

Kontakter

Cecilia Boija

Presskontakt Kommunikationschef, Falck Emergency 0733018765

Sandra Ahlstrand

Presskontakt Kommunikatör Falck Hälsa och arbetsliv +46‭706358962

Peter Skald

Presskontakt Kommunikationsansvarig Falck Hälsa och arbetsliv (fd Previa) 070-413 08 13

Välkommen till Falck Sverige!

Falck värnar människors liv och hälsa. Med våra insikter och tjänster vill vi skapa ett hållbarare och hälsosammare arbets- och privatliv samt förebygga olyckor innan de sker. Genom nya lösningar bidrar vi till omställningen av svensk hälso- och sjukvård samt arbetsliv.

Falck Sverige
Falck
106 54 Stockholm
Sverige